streda 5. septembra 2012

Nové spôsoby pohonu áut

Čoraz viac sa všade okolo nás hovorí o ekológii a všeobecne o ochrane životného prostredia. S tým uzko súvisia snahy o objavenie a objavovanie nových a nových druhov palív pre našich štvorkolesových miláčikov. Najďalej (v niektorých prípadoch až do komerčnej výroby a ponuky) sa zatiaľ dostali rôzne elektrické autá. Tie na svoj pohon využívajú elektrickú energiu, na ktorej uchovávanie využívajú vysokokapacitné batérie.

Úroveň využívania elektrickej energie týmito autami sa však líši. Môže spočívať napríklad len v malej pomoci, ktorú elektromotor dodáva štandardnému spaľovaciemu motoru a tak pomáha šetriť palivo. Alebo je možné, že auto jazdí do určitej rýchlosti čisto len na elektrinu a až pri vyšších štartuje spaľovací motor. Aj dnes si však už môžete kúpiť dokonca superšportové vozidlo, ktoré jazdí čisto na elektrinu. Volá sa Tesla Roadster a je peknou ukážkou toho, čo pohon elektrickou energiou dokáže a aké sú jeho možnosti.

Elektrický pohon čaká každopádne ešte dlhá cesta, ktorá súvisi hlavne so zvyšovaním kapacity batérie a poťažmo aj techniky, ktorá sa používa na jej výrobu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára