pondelok 10. septembra 2012

Aké poznáte batérie?

Základným rozdelením tých akumulátorov, ktoré sú nám všetkým bežne známe, je ich členenie na “nabíjacie” a “jednorázové” batérie. Oba druhy každý z nás dobre pozná, no napriek tomu nás v obchode pred regálom s nimi môže zaskočiť množstvo druhov a zástupcov oboch kategórií. Každý z nás vie tiež základné informácie, ktoré hovoria, že jednorázové alkalické batérie vydržia najviac a že pri nabíjacích batériách záleží hlavne na ich kapacite.

Avšak v obchodoch sa môžete stretnúť s rôznymi druhmi batérií, ktoré sú rôznym spôsobom upravené - majú predĺženú životnosť, vyšší počet nabíjacích cyklov, sú vyrobené ekologickejšie, a tak podobne. Samozrejme si veľká väčšina z nich nechá za svoju výnimočnosť aj zaplatiť a stoja teda viac, ako ich “bežní” súrodenci.

V minulosti boli “módou” tiež batérie, ktoré po stlačení tlačidiel vedeli samé na sebe pomocou diód ukázať úroveň nabitia, ktorá v nich zostáva. Časom sa však ukázalo, že len samotný ukazovateľ energie batérii odoberá kapacitu a že elektronika ukazovateľa zaberá zbytočné miesto, ktoré by sa dalo využiť na zvýšenie kapacity tejto batérie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára